Chr. Scoutinggroep Burmania groeit naar 250 jeugdleden

Afgelopen week vierde Chr. Scoutinggroep Burmania uit Leeuwarden een bijzondere mijlpaal: het behalen van 250 jeugdleden bij de vereniging. Nog nooit eerder had de club zoveel jeugdleden. Scouting is populair en dat is bij Burmania goed te zien. 

Al enkele jaren heeft Burmania de wind goed in de zeilen. In november 2017 werd het 200ste jeugdlid ingeschreven. Met als doel verhalen maken werden in de jaren daarna vele nieuwe leden geworven. Een grote en enthousiaste groep vrijwilligers heeft dat mogelijk gemaakt. Het 250ste jeugdlid is lid van de jongste leeftijdsgroep binnen Scouting, namelijk 'de bevers' voor jongens en meisjes van 5 tot 7 jaar.

Scouting populair ondanks corona

Scouting blijft in Nederland onverminderd populair, ondanks de coronacrisis. Zo steeg het aantal jeugdleden in heel Nederland in 2020 met 3,4%. Burmania groeide in dat jaar zelfs met ongeveer 10%. Door de coronamaatregelen kon Scouting in 2020 en 2021 niet de normale activiteiten organiseren. Tijdens het thuiszitten werd Scouting op de zaterdagmiddag enorm gemist. Dat merkten veel vrijwilligers bij Burmania ook. Daarom werd door hen een online spellenprogramma samengesteld. Zo konden leden toch Scouting beleven en werd uitstroom vermeden.

Toen Scouting weer buiten kon worden georganiseerd maakten veel kinderen op een laagdrempelige manier kennis met Scouting. Dit werkte goed: ouders willen hun kinderen weer naar buiten hebben, achter de schermpjes vandaan. Scouting biedt kinderen naast het buiten bewegen, unieke social skills waar ze hun leven lang plezier van hebben: samenwerken, verantwoordelijkheidsgevoel en zelfstandigheid zijn daar belangrijke voorbeelden van.

Een mijlpaal vol verhalen

Met 250 jeugdleden en bijna 100 vrijwilligers is Chr. Scoutinggroep Burmania de grootste van Fryslân. Elke zaterdagmiddag worden er verhalen gemaakt op het clubgebouw 'De Vesting' in Leeuwarden. Sinds 1929 zetten enthousiaste vrijwilligers zich al in om leden een leuke zaterdagmiddag te bezorgen. De kinderen gaan naar buiten om daar een hoop bijzondere ervaringen op te doen. Ze leren samen te werken in verschillende uitdagende activiteiten. Daarnaast is er genoeg ruimte voor creativiteit en toneelspel, waar verschillende verhalen in worden verwerkt.

Sinds 1929 beleven kinderen van jong en oud iedere zaterdag de leukste avonturen in het teken van Scouting. Als één van de oudste en grootste Scoutinggroepen van Nederland weten de vrijwilligers wat er gevraagd wordt om er een onvergetelijke zaterdagmiddag van te maken. Burmania is een christelijke Scoutinggroep waar ruimte is voor alle geloven en overtuigingen. De normen en waarden vanuit het protestantse geloof vormen een rode draad in de omgang met elkaar en de natuur.