Chr. Scoutinggroep Burmania geeft jubileumboek uit

Ter ere van het 90-jarig jubileum van Christelijke Scoutinggroep Burmania, dat in 2019 uitgebreid is gevierd, is er een jubileumboek gemaakt: Samen verhalen maken. Het boek is ondertussen via een bezorgactie uitgedeeld aan de leden en wordt ook uitgereikt aan de burgemeester van Leeuwarden, Sybrand van Haersma Buma.
Erelid van Burmania en oud-burgemeester van Leeuwarden, Ferd Crone, in het boek: “Scouting is samen leuke dingen doen, maar ook sociale processen en jezelf ontdekken.”

Verhalenboek

Bij het 75-jarig jubileum in 2004 verscheen ook een boek: Padvinders gezocht! Hierin wordt een nauwkeurige geschiedschrijving van Burmania gegeven, maar dit nieuwe boek gaat om de belevenissen bij Scouting. Het boek bestaat uit losse artikelen, die niet van kaft tot kaft hoeven worden gelezen. Het zijn verhalen van nu en vroeger en geven een tijdsbeeld van de Scoutinggroep. De verhalen worden verteld door talloze mensen, van kinderen uit de jongste leeftijdsgroep tot ouders en zelfs door mensen van buiten Burmania.
Het bijzondere aan het jubileumboek is dat het geheel door vrijwilligers is gemaakt, van tekst tot vormgeving. Een enthousiaste redactie heeft meer dan twee jaar gewerkt om de inhoud samen te stellen. Zo is er in het archief gedoken om bijzondere stukken op te diepen en zijn mensen geïnterviewd over hun ervaringen. Voor elke leeftijdsgroep is er ruimte in het boek.

Burmania internationaal en 'kampvuurbands'

Het boek laat o.a. zien dat Burmania in de loop der jaren op veel plekken in de wereld is geweest, bijvoorbeeld met hikes en kampen. Ook hebben buitenlandse scouts Leeuwarden bezocht, waarvan sommigen zelfs leiding werden bij de groep. Oud-vrijwilligers uit Roemenië en Duitsland vertellen bijvoorbeeld hun verhaal en jeugdleden doen verslag van hun reis naar Japan en Amerika voor de World Scout Jamboree.
Het boek toont ook dat iedereen bij Burmania zijn of haar creativiteit kwijt kan, op welke manier dan ook. Een aantal leden heeft samen besloten om hun creativiteit los te laten in de muziek. Er zijn de afgelopen jaren vele bands geweest en ook op dit moment is er een aantal actief. Ze verzorgen vaak muziek bij kampvuuravonden en bijzondere activiteiten. In het boek vertellen ze hoe de bands zijn ontstaan en welke gekke dingen ze hebben meegemaakt.

Uitreiking boeken

Vanwege de nieuwste coronamaatregelen vindt Scouting op dit moment online en thuis plaats. Daarom moest er een creatieve oplossing worden gevonden om de jubileumboeken bij 450 leden, donateurs en relaties te krijgen. In een paar dagen tijd heeft een groep bezorgers de boeken coronaproof bij iedereen thuisgebracht.
Er wordt ook een exemplaar van het boek uitgereikt aan de burgemeester van Leeuwarden, Sybrand van Haersma Buma. Dat gaat gebeuren als de coronamaatregelen het toelaten, begin 2021. De vorige burgemeester, Ferd Crone, is erelid van Burmania en daarom is er ook een interview met hem opgenomen. Crone ziet Scouting als een combinatie van dingen: “Het is samen leuke dingen doen, maar ook sociale processen en jezelf ontdekken.”