Ledengroei 2020

Ondanks alle maatregelen en beperkingen die het coronavirus met zich meebracht, blijft Scouting in Nederland erg populair: het aantal jeugdleden steeg in 2020 met 3,4%. Ook Burmania is qua jeugdleden gegroeid en wel met 10%. Een bijzonder resultaat in een jaar dat niet veel activiteiten (normaal) konden doorgaan.

Lockdown
Ook voor Scouting was 2020 geen makkelijk jaar: na een eerste lockdown in maart, waarbij de buitenopkomsten niet door konden gaan, lag Scouting sinds december wederom stil. Dit leidde natuurlijk tot grote teleurstelling onder leden door het hele land. Gelukkig is thuisblijven niet genoeg om Scouting te stoppen; overal ontstonden initiatieven om thuis toch door te gaan met de opkomsten. Begin februari kwam het bericht dat Scouting gelukkig weer mag starten met buitenactiviteiten. 

BURonline
Eén van die initiatieven was ons eigen BURonline, waarbij iedereen thuis ook nog kon meedoen met de opkomsten. In maart begon de opkomstenserie met een online speurtocht naar de sleutel van ons clubgebouw ‘De Vesting’, daarna gingen we op zoek naar de dader van een schipbreuk en moesten we overleven met ‘Oost in de Rimboe’. In de lockdown vanaf december lag de invulling bij de eigen speltakken en stonden insignes centraal, wat leidde tot journalistiek bij de meisjeswelpen en een ‘overval’ bij de padvindsters.

Geen lid? Geen probleem!
Zowel de online opkomsten als de normale opkomsten werden niet alleen opengesteld voor Burmanianen, maar juist ook voor niet-scouts die graag een keer iets anders wilden doen dan schoolwerk. Zo maakten zij op een laagdrempelige manier kennis met Scouting. Iedereen had de kans om vrienden of vriendinnen mee te nemen, die na een aantal keer kijken bleven hangen. Dit werkte goed: ouders willen hun kinderen weer naar buiten hebben, achter de schermpjes vandaan. Scouting biedt kinderen naast het buiten bewegen unieke social skills waar ze hun leven lang plezier van hebben: samenwerken, verantwoordelijkheidsgevoel en zelfstandigheid zijn daar belangrijke voorbeelden van.

Burmania weer naar buiten
Waar het aan de ene kant mooi is dat we al die online opkomsten kunnen opzetten, is het aan de andere kant natuurlijk jammer dat de buitenopkomsten niet door kunnen gaan. Zo missen de leden niet alleen hun frisse lucht en beweging, maar vallen ook hun sociale contacten voor een deel weg. 

Gelukkig is het nu (begin februari) mogelijk om de buitenactiviteiten weer voorzichtig op te starten. Burmania begint met buitenopkomsten die één keer in de twee weken plaatsvinden, om zo stapje voor stapje weer terug te gaan naar een normaal opkomstenschema - en uiteindelijk weer op zomerkamp te kunnen.

Wil je komen kijken bij Burmania? Neem dan contact op.