We mogen weer!

Chr. Scoutinggroep Burmania start de buitenactiviteiten weer op

Door de maatregelen tegen het coronavirus konden er bij Chr. Scoutinggroep Burmania uit Leeuwarden een aantal weken lang geen scoutingactiviteiten plaatsvinden. Door enthousiaste vrijwilligers is dit gat opgevuld met een online spelaanbod: BURonline. Nu de maatregelen van de overheid versoepelen, is het weer tijd om met Scouting naar buiten te gaan.

Normaal gesproken gaan zaterdagmiddag rond de 200 kinderen naar het clubgebouw van de groep ‘De Vesting’, om daar het spel van Scouting te beleven. Dit was door de coronamaatregelen niet meer mogelijk op de reguliere manier. Na twee maanden niet naar Scouting mocht Burmania afgelopen weekend eindelijk weer naar buiten. Als eerste is de groep begonnen met de jongste groep jongens en meisjes (de Bevers, 5 tot 7 jaar). Het was weer even wennen na een lange tijd thuis, maar mede dankzij het mooie weer werd het een geslaagde middag.

Ook de andere leeftijdsgroepen beginnen weer!
Na de herstart van de Bevers begint de rest van de groep ook weer. Afgelopen weekend waren de jongens en meisjes van 7 tot 11 jaar aan de beurt. Vanaf zaterdag 23 mei starten de oudere groepen. Er zijn voorzorgsmaatregelen getroffen op gebied van hygiëne en speelruimte. Er wordt onder andere gewerkt met een schema en kortere bijeenkomsten. Alle scoutingopkomsten vinden buiten plaats. Gebruik van het clubgebouw gaat daarbij strikt noodzakelijk en gecontroleerd.

Burmania online door
Tijdens het thuiszitten werd Scouting op de zaterdagmiddag enorm gemist. Dat merkten veel vrijwilligers bij Burmania ook. Daarom hebben ze een online spellenprogramma samengesteld: BURonline. Iedere zaterdag was er een online spel, met opdrachten die de kinderen en ouders thuis konden uitvoeren en opsturen. Er was bijvoorbeeld een zoektocht naar de sleutel van clubgebouw ‘de Vesting’, die via Google Maps gedaan kon worden. De kinderen konden een badge verdienen aan de hand van opdrachten en er werd een huiskamerquiz georganiseerd.

In de maand mei hadden alle spellen een overkoepelend thema: de Burmaniaboot was gezonken en er moest uitgezocht worden wie de boot had laten zinken. Daarna was het zaak om te overleven op een onbewoond eiland met een survivaltutorial. Op 23 mei is er een online kampvuuropkomst, waarbij mensen zelf de woonkamer of tuin gezellig kunnen maken. Door middel van videobellen wordt er gewerkt aan het gevoel van samenhorigheid – één van de belangrijkste aspecten waar Scouting om gaat.

Radio Burmania: Verbinding en samen
Tevens wordt elke zaterdagmiddag vanuit een eigen studio via internet radio gemaakt: Radio Burmania. Hierop worden gedurende de middag (aangevraagde) plaatjes gedraaid, informatie over de activiteit gegeven of is er via telefoon contact met leden. Zo staan de leden ook op deze manier met elkaar in verbinding en kan het spel van Scouting doorgaan. BURonline vindt plaats onder #ikscoutthuis van Scouting Nederland, bedacht om tijdens deze crisistijd bij te dragen aan het algemene scoutingspel en om creatief te zijn en niet bij de pakken neer te gaan zitten. Meer weten over Scouting in de coronatijd? Kijk dan op de website van Scouting Nederland.

Zomerkamp
Bij Burmania kunnen ze niet wachten om weer op zomerkamp te gaan, waarvoor de voorbereidingen al plaatsvinden. Of de kampen doorgaan is nog even de vraag. Scouting Nederland komt voor 1 juni met een advies over het wel of niet door laten gaan van de zomerkampen. Zomerkamp vormt het hoogtepunt voor veel scouts: samen op avontuur, met vrienden, veel buiten zijn en bewegen. Dit avontuur geeft vaak een groeispurt in zelfstandigheid en ontwikkeling. Nu veel gezinnen dit jaar niet (of beperkt) op vakantie kunnen is het voor leden van Scouting extra belangrijk dat dit door kan gaan.